Een krimpstrategie die begint bij het erfgoed en respect voor de lokale of regionale geschiedenis, kan een negatieve spiraal ombuigen. Buitenlandse voorbeelden laten dit zien.
Lees meerBewoners, overheden en professionals werken in krimpregio’s aan de leefbaarheid van dorpen. De Dorpenacademie verbindt ze met elkaar.
Lees meerDe kleine winkelstrips in naoorlogse woonwijken hebben het moeilijk. Dat treft de hele wijk. Een prijsvraag leverde bruikbare ideeën voor een boost op.
Lees meerWe zijn zuinig op onze landgoederen. Het natuurschoon en de monumenten zijn het koesteren waard.
Lees meerDe bedreigingen van bevolkingskrimp omzetten in kansen. Diverse plattelandskerken hebben deze omslag gemaakt en staan weer centraal in het dorpsleven.
Lees meerGemeenten zetten in op erfgoed als economische strategie om leegstaande winkelruimte een nieuwe bestemming te geven.
Lees meerWederopbouwschool De Toermalijn in Emmen heeft ouderdomsgebreken. Een ontwerpend onderzoek schetst de kwaliteiten en toekomstmogelijkheden van het gebouw.
Lees meerEen stadsbrede aanpak van leegstand met experimenten. Dat gebeurt in het Maastricht-LAB, waarbij inwoners en bedrijven bij oplossingen worden betrokken.
Lees meerGroningen heeft last van aardbevingen én bevolkingskrimp. Erfgoed wordt met succes ingezet als hefboom voor de aanpak van de bredere gebiedsopgave.
Lees meer