Naar inhoud

Vooruitstrevende fabriek wordt culturele ‘must-see’

Van Nelle laat werelderfgoed van beste kant zien

De Van Nellefabriek heeft eigenlijk altijd al te maken gehad met toeristen en architectuurliefhebbers die het terrein bezoeken. Al sinds de bouw trekt deze ‘opvallende en karakteristieke prestatie van het modernisme’ bekijks, meestal via georganiseerde rondleidingen. Nu de Van Nellefabriek is uitgeroepen tot werelderfgoed, zullen nog meer toeristen komen kijken. En terecht, de ‘unieke en onvervangbare waarden’ van de Van Nellefabriek zijn beslist de moeite waard.

Een oude reclameposter van 'gebroken' thee van Van Nelle

Koffie-, thee- en tabaksfabrikant Van Nelle

Johannes van Nelle begon in 1782 als fabrikant van shag, sigaretten, koffie en thee in Rotterdam. In 1916 kocht de firma Van Nelle een terrein om er een fabriek op te bouwen. Dat werd de Van Nellefabriek. 

Bron: Nathaniel Lloyd & Co via Wikimedia Commons

archieffoto van de Van Nellefabriek

Toonbeeld van modern verlichtingsdenken

Het complex is uitzonderlijk succesvol, zowel voor wat betreft de industriële vormgeving als voor de architecturale en esthetische waarden. De fabriek is een belangrijk Nederlands voorbeeld van het modernisme ten tijde van het interbellum.

glazen transport tunnels tussen de fabriekpanden

Werken met licht, lucht en ruimte

De ontwerper kreeg de opdracht om een fabrieksgebouw neer te zetten met vooruitstrevende, gunstige werkomstandigheden voor werknemers voor die tijd. Dat betekende bijvoorbeeld dat er douches kwamen en dat in het gebouw veel licht, lucht en ruimte was door een grootschalige toepassing van glazen vliesgevels en open inwendige ruimten.

Sluiting, renovatie en verhuur

Nadat de fabriek in de jaren 90 sloot, werd hij gerenoveerd en herbestemd als kantoren- en evenementenlocatie. Sindsdien wordt het pand onder de naam Van Nelle Fabriek verhuurd, vaak aan ontwerpbureaus en aanverwante bedrijven, maar ook als evenementenlocatie. Inmiddels zijn er meer dan 80 bedrijven gevestigd.

beeld plattegrond Rotterdam met Van Nellefabriek erop. Bron: Google Maps

Een mooie ervaring

Er komen verschillende soorten bezoekers naar het terrein van de Van Nellefabriek: toeristen, bezoekers van evenementen en congressen, werknemers en zakelijk bezoek van bedrijven, ondernemers. Een goede routing voor deze bezoekersstromen moet alle soorten bezoekers de ruimte geven. Allemaal moeten ze de weg in en naar Van Nelle kunnen vinden. Daarnaast moeten toeristen leren wat het bijzondere verhaal van de fabriek is.

Bron: Google Maps