Naar inhoud

Vooruitstrevende fabriek wordt culturele ‘must-see’

Aanpak: bezoekers deze kant op!

De Van Nellefabriek heeft als reactie op het verkrijgen van de status van werelderfgoed een plan opgesteld. Het doel hiervan is dat dit jonge werelderfgoed beter bereikbaar wordt, een mooi verhaal vertelt én alle gebruikers de ruimte biedt.

Van Nelle Fabriek Rotterdam; Overzicht Fabriekscomplex. Gezien vanaf tuin/aanlegsteiger
De Van Nellefabriek gebruikt zijn unieke waarden om toeristen te trekken via een ambitieus stappenplan voor de komende jaren.

Een goed verhaal

Onderdeel van het plan is te kijken of er een bezoekerscentrum kan komen waarin de ontstaansgeschiedenis van de koffie-, thee en tabaksfabriek in al zijn facetten wordt verteld. Het centrum gaat rondleidingen, museale activiteiten en educatieve programma’s ontwikkelen. Zowel de historie als de renovatie en herontwikkeling krijgen ruime aandacht. En de barista serveert een goede kop koffie bij een lekker broodje. 

Uitgekiende routering op het terrein

De Van Nellefabriek is ervan overtuigd dat nieuwe bezoekersstromen de zakelijke gebruikers niet storen. Een duidelijke bewegwijzering op het terrein zorgt hiervoor. Welke gebieden zijn wel en niet toegankelijk voor bezoekers? En waar zijn vanuit architectuurhistorisch oogpunt de meest bezienswaardige onderdelen van de fabriek? Zo zitten de twee verschillende gebruikersgroepen elkaar niet in de weg. Deze interne routering is extra noodzakelijk met het oog op individuele toeristen die straks ook een rondleiding krijgen. Wellicht geleid door een virtuele gids op telefoon of tablet.

Toegankelijk en gastvrij

Ook staat een betere externe bereikbaarheid hoog op de wensenlijst. Hoe is de routing naar de Van Nellefabriek, zowel vanuit de stad als vanaf de snelweg, te verbeteren? De bekende bruine toeristische routeborden langs de snelweg zullen bijvoorbeeld helpen. Andere ingrediënten voor de bereikbaarheid zijn:

  • een snelle busverbinding van het Centraal station naar de Van Nellefabriek
  • hernoeming van de bushalte Beukelsbrug in bushalte Van Nelle
  • beelden van de Van Nellefabriek op enorme schermen in het Centraal Station
  • maatregelen om de bereikbaarheid en vindbaarheid voor fietsers en voetgangers te verbeteren

Contact

profielfoto van Danielle TakensDanielle Takens

Adviseur Architectuurhistorie

d.takens@cultureelerfgoed.nl 033-4217438