Naar inhoud

Terug naar de Schelde

Bergen op Zoom was ooit een florerende havenstad en een belangrijk oesterkweekcentrum in Europa. Na een mislukt uitbreidingsproject besloot de Brabantse stad haar verleden als inspiratiebron te gebruiken voor de verdere ontwikkeling van de stad.

Het had weinig gescheeld of de eeuwenoude verdedigingswerken en haven van Bergen op Zoom waren verdwenen onder een dikke laag zand en klei. Nieuwe eengezinswoningen en torens met luxe appartementen zouden de sporen van een rijke stadsgeschiedenis hebben uitgewist. De grootschalige nieuwbouwplannen kwamen echter niet van de grond en Bergen op Zoom bezon zich op een nieuwe toekomst. Ze besloot cultuurhistorie strategisch in te zetten als inspiratiebron voor haar ruimtelijke ontwikkeling en de stapsgewijze realisering van nieuwe woonwijken aan de rand van de binnenstad.

Het Havenkanaal dat de stad had verbonden met de Oosterschelde, werd verbreed en ingericht als aanlegplaats voor jachten en plezierboten. Op de kop van het toegangswater kreeg de 16de-eeuwse Waterschans van Menno van Coehoorn zijn oude vorm terug. Op het fort zijn zelfs de oesterputten weer bloot gelegd die aan de rijke oestercultuur van de stad herinneren. Ernaast wachten de oude fabriekshallen van ijzergieterij De Holland op een nieuwe bestemming. Het is een herinnering aan de rijke industriële geschiedenis van de stad.

Verder in dit praktijkvoorbeeld: 

Contact

Hoofdkantoor van de Rijksdienst voor het Cultureel ErfgoedInfodesk

voor algemene vragen

info@cultureelerfgoed.nl 033-4217456

Partners

Lees meer