Naar inhoud

Spoorwerkplaats wordt stadshuiskamer

Tilburg bouwt zijn stationsgebied om tot een moderne stadswijk. De oude spoorcultuur is daarbij smaakmaker én aanjager voor de herontwikkeling.   

Jarenlang was de Werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen verboden terrein voor de Tilburgers. Alleen wie er werkte kende er de weg in de monumentale gebouwen. Als opmaat naar de herontwikkeling mochten creatieve ondernemers het desolate terrein tot leven wekken. In korte tijd groeide het uit tot een bruisende plek waar bewoners en bezoekers werken, dansen, eten of naar urban music luisteren.

Het succes van de tijdelijke initiatieven versterkte de herwaardering van het spoorerfgoed. De gemeente besloot om de plannen voor grootschalige sloop en nieuwbouw ingrijpend te herzien. Behoud en herontwikkeling van de NS Werkplaats werd het nieuwe uitgangspunt voor de transformatie van de spoorzone. Twee nieuwe fiets- en wandelpassages verbinden de stadswijk in wording met de binnenstad en maken een einde aan de barrièrewerking van het spoor.

Verder in dit praktijkvoorbeeld: