Naar inhoud

Reuring zonder extra drukte

Belangrijke impuls voor stadspromotie

Mijksenaar, een ontwerpbureau gespecialiseerd in wayfinding, is gevraagd de Rietveldroute vast te stellen en de bordjes te ontwerpen. Begin 2017 hebben alle Rietveld-gebouwen een eigen Rietveld-schildje gekregen en is de bewegwijzerde route in Utrecht gerealiseerd.

Voetgangersbord Rietveld wandelroute Utrecht. (© Mijksenaar)
Voetgangersbord Rietveld wandelroute Utrecht. (© Mijksenaar)

Onderdeel van stedelijk weefsel

Het doel van het Centraal Museum is duidelijk: het Rietveld Schröderhuis beter op de kaart zetten, het huis onderdeel maken van de stedelijke omgeving en niet-bezoekers kennis laten maken met het werelderfgoed. In meerdere workshops hebben het Centraal Museum en Bureau Mijksenaar samen gezocht naar werkbare oplossingen. Uitkomst was een plattegrond met een Rietveldroute, gemarkeerd met speciale bordjes.

Natuurlijk kennen wij het Rietveld Schröderhuis

Inmiddels zijn de beborde wandelroutes in Utrecht een feit. De bewegwijzering in het centrum zorgt ervoor dat het werelderfgoed aan de andere kant van de stad snel en efficiënt te bereiken is. En de route, die op de heen- en terugweg verschillend is, laat de ‘volgers’ meteen kennismaken met andere Rietveld-locaties in de stad. Voor Utrechters en bezoekers is het dan vanzelfsprekend dat de stad werelderfgoed herbergt, en dat dit het Rietveld Schröderhuis is. Dit project is voor Utrecht een belangrijke impuls voor de inzet van werelderfgoed voor stadspromotie. En goed getimed in verband met de vele extra bezoekers die in 2017 naar de stad komen in het kader van het jubileumjaar '100 jaar De Stijl'.

“Toen ik de kans kreeg om een huis te maken dat dezelfde bedoelingen had als in die stoel [Roodblauwstoel] verwezenlijkt waren, heb ik die kans natuurlijk met beide handen aangegrepen.”Gerrit Rietveld

Contact

Ben de VriesBen de Vries

Programmaleider Werelderfgoed

b.de.vries@cultureelerfgoed.nl 033-4217475