Naar inhoud

Reuring zonder extra drukte

Architectonisch experiment van De Stijl

Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, werelderfgoed sinds 2000, geldt wereldwijd als architectonisch meesterwerk in de traditie van De Stijl. Architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld ontwierp en bouwde het huis in 1924 voor Truus Schröder, grotendeels naar haar ideeën. Functioneel, dynamisch, flexibel, primaire kleuren en asymmetrische compositie zijn de belangrijkste karakteristieken. Het huis staat aan de Prins Hendriklaan en is open voor bezichtiging.

Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht

Hoogtepunt van De Stijl

Rietveld ontwierp het huis in 1924 in opdracht van de eigenzinnige Truus Schröder. Het was zijn eerste complete woonhuis waarbij hij voortborduurde op zijn eigen meubelontwerpen en de ideeën van De Stijl. Het was voor hem een uitbundig experiment. Kunstcritici beschouwen het huis als het hoogtepunt van De Stijl. (foto © RCE)

bord met de tekst 'boodschappen' bevestigt aan het pand

Primaire kleuren en eenvoud in vorm

De Stijl is een Nederlandse Kunstbeweging die zich kenmerkt door een minimum gebruik aan kleuren en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving. Leden van deze beweging introduceerden honderd jaar geleden een nieuwe beeldtaal. Ze gebruikten voor hun schilderijen en objecten primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs, in een spel van horizontale en verticale lijnen. Een aantal bekende leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld. (foto © RCE)

Schilderij Victory Boogie Woogie

2017: honderd jaar De Stijl

In 2017 vinden het gehele jaar door tentoonstellingen en activiteiten plaats in het kader van ‘100 jaar De Stijl’. Dit jubileumjaar start met de opening op 11 februari 2017 door koning Willem-Alexander van de tentoonstelling 'Piet Mondriaan en Bart van der Leck - De uitvinding van een nieuwe kunst' in het Gemeentemuseum Den Haag. (foto rechtenvrij)

zicht op één van de ramen op de eerste verdieping vanaf buiten gezien

Een strak en sober huis

Geheel in lijn met de uitgangspunten van De Stijl ontwierp Rietveld het huis strak en sober. In het bestek staat vele malen de term ‘vierkant’. En zo is het ook gerealiseerd: het huis is een optelsom van horizontale en verticale vlakken. Ook de inrichting kenmerkt zich door rechthoeken en strakke lijnen. Rietveld ontwierp speciaal voor het Rietveld Schröderhuis de bekende zigzagstoel. De kleurkeuze is beperkt tot primaire kleuren voor de binnenzijde. De buitenkant is uitgevoerd met wit en vijf soorten grijs. (foto © RCE)

zwart-witfoto van Gerrit Rietveld en Truus Schöder

Schröder en Rietveld wonen tijdje samen

Geertruida Antonia (Truus) Schröder-Schräder was een dochter van vader Schräder (textielhandelaar) en moeder Mentzen. Zij trouwde met advocaat Frits Schröder. Truus Schröder was beeldend kunstenaar die vooral bekend is geworden van het Rietveld Schröderhuis. Zij gaf aan Gerrit Rietveld de opdracht dit huis te ontwerpen en woonde er vanaf 1925 tot haar dood in 1985. Rietveld zelf trok bij Truus Schröder in na het overlijden van zijn vrouw. Op 76-jarige leeftijd stierf Rietveld in 1964 in dit huis. (foto: HenkdeKlerk, CC BY-SA 3.0)

Grijze garage met rode toegangsdeur naar het ontwerp van Gerrit Rietveld

Rietvelds sporen in Utrecht

Rietveld heeft veel sporen in de stad Utrecht achtergelaten, waaronder zijn geboortehuis, graf en diverse huizen waar hij woonde. Ook is er de meubelwerkplaats aan de Adriaan van Ostadelaan en meerdere gerealiseerde ontwerpen van zijn hand. Dit zijn onder andere villa’s, winkelpuien, 16 eengezinswoningen in de Van Meelstraat, diverse huizen aan de Robert Schumannstraat en de chauffeurswoning aan de Waldeck Pyrmontkade. (foto Sonty567, CC BY-SA 4.0). Ook interessant zijn twee andere museumwoningen aan de Erasmuslaan en de Robijnhof in Utrecht.