Naar inhoud

Kinderdijk: heldere koers voor een werelderfgoed

Kinderdijk in beeld

Het molencomplex Kinderdijk-Elshout (‘Kinderdijk’) is een van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland, en een iconisch Werelderfgoed. In dit gebied, dat zich uitstrekt over 2 gemeenten, valt nog wel wat winst te behalen als het gaat om beleving en toegankelijkheid. Maar het gebied rondom Kinderdijk is ook volop in ontwikkeling: Molenwaard en Alblasserdam hebben hun eigen wensen tot ontwikkelingen rondom het gebied.

Overzicht watergebied Kinderdijk

Kinderdijk was bescherming tegen het water

Decennialang waren de molens, samen met de dijken, de enige bescherming van de inwoners tegen het water. Deze complete ‘watermachine’ van molens werd gebruikt om het water weg te malen. In 1738 kwam de kenmerkende eerste rij van 8 bakstenen molens gereed; 2 jaar later volgde de tweede rij.
Beeld: H+N+S Landschapsarchitecten, Gebiedsvisie Kinderdijk

Electrische gemalen bij de Kinderdijk

Molens krijgen hulp van gemalen

In 1868 kregen de molens hulp van twee stoomgemalen. Later (in 1924 en 1954) kwamen daar twee elektrische gemalen voor in de plaats. In 1995 is het vijzelgemaal De Overwaard in werking genomen. De molens functioneren nog, maar de afwatering gebeurt vooral door de moderne gemalen.

De molens bij Kinderdijk

‘Unieke en onvervangbare waarden’ van het gebied

Kinderdijk werd in 1997 Werelderfgoed vanwege zijn ‘unieke en onvervangbare waarden’: de 19 molens, die samen met de gemalen, boezems, sloten en sluizen een functionerende ‘watermachine’ vormen. De molens zijn een oase van rust midden in het groene hart van de drukke Randstad. De openheid van het landschap vormt een geweldige en oer-Hollandse aanblik.

Toeristen bij de molens van Kinderdijk

Een hartelijker welkom voor toeristen

Erg verwelkomend is de toeristische trekpleister nog niet. Er ontbreken goede toegangswegen en parkeergelegenheden, waardoor gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan. En er is weinig informatievoorziening voor toeristen, zoals een museum, een bezoekerscentrum of een duidelijke loop- of fietsroute.

Luchtfoto van de molens bij Kinderdijk

Gebiedsvisie biedt een uitgangspunt voor plannen

De huidige inrichting van het gebied rondom Kinderdijk is door de jaren heen door veel ad-hoc-beslissingen tot stand gekomen. Met een gezamenlijke visie hebben belanghebbenden in het gebied een uitgangspunt als zij plannen gaan maken (zoals bestemmingsplannen). Zo blijft het bijzondere gebied beschermd, nu en in de toekomst.

Rondvaartboot bij de molens van Kinderdijk

De visie vertelt een duidelijk verhaal

Kinderdijk heeft een bijzondere geschiedenis en functie in het gebied. De gebiedsvisie biedt één perspectief op de manier waarop je de geschiedenis en het belang van de molens kunt benadrukken, het toerisme kunt verzilveren en die inkomsten kunt gebruiken voor instandhouding van de molens.