Naar inhoud

Noord-Hollandse werelderfgoederen bundelen krachten

Campagne verbindt drie projecten van wereldformaat

De Grachtengordel Amsterdam, Droogmakerij De Beemster en Stelling van Amsterdam zetten zich gezamenlijk in voor het vergroten van de kennis en bewustwording van toeristen over deze drie Noord-Hollandse werelderfgoederen in en rondom Amsterdam. Daarbij maken ze werk van een beleidsspeerpunt van UNESCO op het gebied van duurzaam toerisme: spreidingsbeleid.

Toeristen bezoeken Fort bij IJmuiden, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. (Foto: Defence Line Amsterdam, CC BY 2.0)
Toeristen bezoeken Fort bij IJmuiden, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. (Foto: Defence Line Amsterdam, CC BY 2.0)

Het gemeenschappelijke verhaal

Om hun gezamenlijke doelen (promotie, bewustwording en spreiding) te realiseren zijn de siteholders van De Beemster, Stelling van Amsterdam en de Grachtengordel van Amsterdam nauw gaan samenwerken. De basis hiervan vormt het verhaal van hun historische verbondenheid. Dit komt er in het kort op neer dat met het kapitaal van de rijke Amsterdamse kooplieden uit de zeventiende eeuw De Beemster is ontgonnen. Dit deel heeft betrekking op de Gouden Eeuw, de culturele en economische bloeiperiode. Door De Beemster loopt de Stelling van Amsterdam die eind negentiende eeuw is aangelegd om Amsterdam te kunnen verdedigen.

Ook wordt als grote verhaal gewezen op het eeuwenlang dienstbaar maken en vormgeven van het landschap door de inwoners van Noord-Holland. Waarbij de Grachtengordel de stad is, De Beemster voorraadschuur en tuin en de Stelling fungeerde als militair wapen. Innovatie en ambitie zijn kenmerkend voor de drie projecten van wereldformaat.

Check, check, check!

Dit historische verhaal dragen de drie werelderfgoederen inmiddels een paar jaar gezamenlijk uit en is toegankelijk gemaakt met promotiefilmpjes, publieksfolders en activiteiten. Een belangrijk product is de Gouden Driehoek fietsroute, op de website I Amsterdam (stadsmarketing) als volgt aangeprezen: “Drie UNESCO Werelderfgoed-monumenten in één dag ‘doen’? Dan is dit een route voor jou! Een spectaculaire fietstocht waarbij je vanuit de binnenstad van Amsterdam met zijn beroemde grachten (nr. 1, check!) naar droogmakerij De Beemster (nr. 2, check!) fietst en onderweg enkele forten van de Stelling van Amsterdam (nr. 3, check!) kunt bezoeken.” De toelichtende brochure vertelt het hierboven geschetste gemeenschappelijke verhaal. Op de fiets kunnen toeristen dit ervaren.

Speciaal ontwikkelde middelen

Er zijn ook diverse filmpjes gemaakt die zowel de afzonderlijke werelderfgoederen als de samenhang ertussen laten zien. Er zijn een versies met verschillende lengtes, zodat ze geschikt zijn voor uiteenlopende campagnes en media. En bij informatiepunten voor toeristen in de regio liggen speciale flyers en folders. Door alle ontwikkelde middelen in te zetten voor educatie en mediacampagnes maken meer toeristen kennis met alle Noord-Hollandse werelderfgoederen en leren ze meer over de samenhang.

“Zichtbaar verleden, nabij verleden. Drie UNESCO werelderfgoederen op fietsafstand van elkaar.”

Voice-over promotiefilmpje Een Gouden Driehoek, provincie Noord-Holland