Naar inhoud

Jaarlijks evenement etaleert wederopbouw

Je ziet het pas, als je het begrijpt

Woningen uit de jaren dertig van de vorige eeuw vindt bijna iedereen automatisch mooi. Voor de architectuur uit de wederopbouwperiode is die geliefdheid niet vanzelfsprekend. Toch is deze periode van groot belang voor de identiteit van bewoners van Hengelo. Hoe maak je dat zichtbaar?

De laatstlevende kunstenaar uit de wederopbouwperiode in Hengelo, Piet Verberne, maakte in 2016 tekeningen van karakteristieke plekken in de wederopbouwwijken. Op de foto beoordeelt hij de ingezonden kleurplaten hiervan. (foto: © Stichting Erfgoed Hengelo)
De laatstlevende kunstenaar uit de wederopbouwperiode in Hengelo, Piet Verberne, maakte in 2016 tekeningen van karakteristieke plekken in de wederopbouwwijken. Op de foto beoordeelt hij de ingezonden kleurplaten hiervan. (foto: © Stichting Erfgoed Hengelo)

Erfgoed als ruimtelijk anker voor Hengeloërs

Voor Hengelo zijn industrieel erfgoed en wederopbouw heel belangrijke kenmerken, niet voor niets is het een wederopbouwstad van nationaal belang. Daarmee onderscheidt Hengelo zich als stad. Dat gegeven willen de Stichting Erfgoed Hengelo en de gemeente positief inzetten. Erfgoed als versterker van de identiteit van de stad waardoor de bewoners zich meer verbonden voelen met en trotser zijn op hun stad. De aanwijzing van Hengelo als wederopbouwstad van nationaal belang door de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed in 2011 past hier goed bij. De Monumentencommissie Hengelo was op dat moment al bezig de wederopbouw extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld met een werkgroep die zich elke twee maanden boog over wederopbouwvraagstukken. Daarbij gaat het om de structuur van de stad, de selectie van gemeentelijke monumenten en de heel praktisch zaken, zoals de aanleg van een speeltuintje in een wederopbouwwijk op de plek waar deze vroeger was. Maar vooral het groen krijgt aandacht. Het arboretum met meer dan 100 verschillende boomsoorten is deels voorzien van naamborden en is te bezichtigen middels een wandelroute. De KNNV en NDV hebben het onderzoek naar de boomsoorten uitgevoerd.

Voortvarend aan de slag

Met de aanwijzing door de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed ontstond het idee om een evenement te organiseren om Hengelo als wederopbouwstad van nationaal belang bij het brede publiek zichtbaar te maken. Speciaal hiervoor is in juli 2013 de Stichting Erfgoed Hengelo opgericht. Al in september 2013 vond de eerste Maand van de Wederopbouw in Hengelo plaats. Open Monumentendag en musea werden aangehaakt. En er is meteen ook een meerjarenplan (2013-2016) gemaakt dat voorzag in meerdere van deze ‘Maanden’.

De schoonheid tonen

De Maand van de Wederopbouw wordt georganiseerd onder het motto van Johan Cruijff: je ziet het pas, als je het begrijpt. Door erover te vertellen, door de wederopbouw te tonen, gaan mensen begrijpen hoe bijzonder deze naoorlogse periode is. Omdat je niet vanzelf ziet hoe mooi het is, moet zichtbaar worden gemaakt wat er allemaal achter zit. Dat is het doel van de Maand van de Wederopbouw in Hengelo.

“Voor Hengelo zijn industrieel erfgoed en wederopbouw heel belangrijke kenmerken.” 

Jan Kees Stegeman, gemeente Hengelo

Contact

Frank BuchnerFrank Buchner

Programmaleider Wederopbouwgebieden

f.buchner@cultureelerfgoed.nl 033-4217478