Naar inhoud

Herontwikkeling Havenkwartier Deventer

Havenkwartier in beeld

‘Ruimte voor Ideeën’ heet het Ontwikkelingsplan voor het Havenkwartier. Ondernemers, kunstenaars en particulieren kunnen hier ruimte vinden als ze er in willen investeren om het bijzonder te maken, liefst zelfs wat gewaagder dan elders. “We zoeken bewust de grenzen op,” zegt supervisor Andries Geerse.

overzichtskaart met de initiatieven in het Havenkwartier Deventer

Experimenteren met openbare ruimte

Terwijl de eerste havenarm in gebruik blijft voor de beroepsvaart, wordt aan de kade geëxperimenteerd met de openbare ruimte en een ongewoon bestemmingsplan. Er zijn inmiddels 180 bedrijven neergestreken; eind 2019 zijn er 360 huizen gebouwd. En ondertussen is er van alles te doen en te bekijken: workshops, battles, tentoonstellingen, concerten en festivals. Veel Deventenaren denken dat het al af is, maar het is de bedoeling dat de kleinschalige ontwikkeling nog een tijdje doorgaat.

Artist impression van gestapelde woningen

Gestapelde kavels

Hegeman Ontwikkeling en Space&Matter bouwen in 2018 een betonnen ‘smartframe’ van 7 lagen, waarbinnen iedereen zijn eigen huis mag bouwen. Toekomstige bewoners zijn vrij om met een eigen architect en bouwpartij hun eigen woning binnen het frame te ontwerpen. Zij kunnen ook kiezen uit een aantal basisontwerpen die casco worden opgeleverd. De oude zuiginstallatie van de silo’s vormt onderdeel van de architectuur. (Beeld: Space & Matter)

De herbestemde zwarte silo staat aan het begin van het havenkwartier

Culinair feest in oude silo

De Zwarte Silo was een van de eerste betonnen silo’s in Nederland, ooit gebouwd voor de opslag van bonen en doperwten. Inmiddels heeft BOEi de silo gerestaureerd en herontwikkeld tot Fooddock voor culinaire ondernemers: Marokkaanse, Surinaamse, Hollandse, Turkse, Chinese en Japanse ondernemers serveren hier hun beste gerechten. (Foto: Fooddock)

Foto van de kade

Beroepsvaart blijft

De beroepsvaart kan nog altijd aanleggen in een van de havenarmen. Daarvoor zijn er speciale stroomkasten geïntegreerd in de openbare ruimte. Schepen kunnen hierop aansluiten, zodat de motor niet hoeft te blijven draaien voor elektriciteit en water. Dat heeft een positief effect op milieu en geluid, waardoor de directe omgeving gewoon bewoonbaar is.  (Foto: Michiel de Cleene)

De grijze gerenoveerde silo in het havenkwartier

Mr H. F. de Boerlaan by Night

In het Havenkwartier wordt spectaculaire nieuwbouw gecombineerd met bijzonder gerestaureerd erfgoed. Op de voorgrond een nieuwbouwwoning die genomineerd werd voor het BNA Gebouw van het Jaar 2015. Daarachter het DAVO-gebouw: in dit oude postzegelfabriekje huren verschillende kunstenaars, ontwerpers en creatieve bedrijfjes werkruimte. Op de achtergrond de Grijze Silo, met de eerste glijbekisting van Nederland, die door een kunstenaarskoppel is gekocht en opgeknapt om erin te gaan wonen. (Foto: Erwin Zijlstra)

rond wit een-kamer object/gebouw boven op een oude machinefabiek

Lucy in the Sky

Kunstenaarscollectief SpaceCowboys heeft dit machinefabriekje na een aantal jaar huur van de gemeente kunnen kopen. Tijdelijk gebruik wordt zo omgezet in eigenaarschap. Bovenop hun werkplaats staat een Lucy in the Sky, een kunstzinnig eenkamerhotel waar je kunt overnachten met prachtig uitzicht over de haven. (Foto: Erwin Zijlstra)