Naar inhoud

Rhenen: wederopbouwkern gaat erfgoed meer waarderen

Aanleiding: uniek gebied behouden

Rhenen uniek? Zo had de gemeente er eigenlijk nog niet echt naar gekeken. Totdat er een rapport verscheen over 25 bijzondere wederopbouwkernen in Nederland. Daarop realiseerde de stad zich wat een bijzondere status zijn kern eigenlijk heeft. Wat nu? De gemeente Rhenen besloot het goed aan te pakken: in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed liet ze onderzoek doen naar de kernkwaliteiten van de stad, om deze te kunnen gebruiken in het nieuwe bestemmingsplan.

luchtfoto: herbouw verwoeste binnenstad Rhenen
De herbouw van de verwoeste binnenstad van Rhenen na de Tweede Wereldoorlog leverde een bijzondere wederopbouwkern op. Beeld: SteenhuisMeurs BV

Rhenen houdt vast aan bijzondere status

Een aantal wederopbouwgebieden in Nederland heeft een bijzondere status. Het gaat om steden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vernietigd en daarna op een bijzondere manier opnieuw zijn opgebouwd. Voorbeelden daarvan zijn Hengelo, Oostburg en dus ook Rhenen. Rhenen ontwikkelde een nieuw bestemmingsplan en besloot aandacht te besteden aan dit aspect. Niet alleen omdat het verplicht is – sinds het Besluit Ruimtelijke Ordening in 2012 – maar ook om de historische binnenstad van Rhenen nu eens echt op de kaart te zetten.

Plannen in de stad moeten rekening houden met bijzondere waarden

Wat is de bijzondere waarde van het erfgoed? Een van de doelen van het onderzoek was om dit scherp te krijgen. Rhenen kan deze kwaliteiten gebruiken als de stad in de toekomst beslissingen moet nemen over plannen rondom de stadskern.

Contact

Frank BuchnerFrank Buchner

Programmaleider Wederopbouwgebieden

f.buchner@cultureelerfgoed.nl 033-4217478