Naar inhoud

Film helpt bewustwording bijzondere kust

De verborgen grens in beeld gebracht

De educatieve film De Atlantikwall, de Verborgen Grens ging in oktober 2015 in het Museon in Den Haag in première. In deze eerste editie van de film ligt de nadruk op de provincie Zuid-Holland die als pilot diende.

Susan Lammers in gesprek met basisschoolleerlingen tijdens de première van de Atlantikwall-film (Foto: Luc Büthker)
Susan Lammers in gesprek met basisschoolleerlingen tijdens de première van de Atlantikwall-film (Foto: Luc Büthker)

Indrukwekkende inkijkjes

Mede door het gebruik van niet eerder getoond filmmateriaal en foto’s uit privécollecties en archieven krijgt de kijker een authentiek beeld van het leven in de Nederlandse kuststreek gedurende de Tweede Wereldoorlog. Deze editie van de film maakt in vijftien minuten inzichtelijk wat de verdedigingslinie betekende voor het leven van de mensen in de Zuid-Hollandse kuststreek tijdens de Duitse bezetting en de naoorlogse periode. Aan de andere kant brengt de film de Atlantikwall in beeld vanuit het perspectief van Duitse militairen en Duitse propaganda. De makers zijn van mening dat dit “confronterende, maar indrukwekkende inkijkjes” oplevert.

Meerdere regionale versies

Voor de groepen 7 en 8 van basisscholen is er een lespakket over de Atlantikwall. De film is hier onderdeel van. Verder wordt de film vertoond in bunkermusea en informatiecentra over de Atlantikwall. Provincie Zeeland en de gemeente Den Haag hebben inmiddels hun eigen regionale versie, met een eigen perspectief en bijpassende beelden. De films met een Noord-Hollandse en Friese invalshoek zijn nog in de maak.

Ken de historie van je woonplek

De Atlantikwall, de Verborgen Grens was een initiatief van het Erfgoedhuis Zuid-Holland met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de gemeente Den Haag en de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland en Friesland. Met dit project hebben zij er mede voor gezorgd dat de verhalen over de oorlog en de bezetting verteld blijven worden. Dit is van belang voor een blijvend besef dat oorlog en bezetting het ergste is dat een volk kan overkomen. Als je beroofd wordt van je vrijheid moet je op je woorden en daden passen. Je kunt niet meer gaan en staan waar je wil en je leven wordt een stuk minder aangenaam en vanzelfsprekend. Als je weet wat er allemaal gebeurd is rond de plek waar je woont, kijk je met andere ogen naar je omgeving. Alles krijgt dan een diepere betekenis.

“In plaats van op zee keken de ramen van Zeekant 56 nu aan tegen een tweeëneenhalve meter dikke tankmuur. Het ooit zo bruisende Scheveningen was inmiddels zo stil geworden dat zelfs de schuwe nachtegalen er hun nesten bouwden.”

Annejet van der Zijl, uit: Sonny Boy (Amsterdam 2005)

 

Contact

Ellen VreenegoorEllen Vreenegoor

Programmaleider Eigenheid en Veiligheid

e.vreenegoor@cultureelerfgoed.nl 033-4217335