Afsluitdijk verenigt waterveiligheid en cultuurhistorie
Afsluitdijk in beeld
De komende jaren werkt Rijkswaterstaat aan de waterveiligheid van de Afsluitdijk, een van de monumentale waterkeringen van Nederland. Omdat het gaat om een van de iconen van de Nederlandse waterbeheersing en omdat het een rijksproject is, heeft Rijkswaterstaat al vroeg hulp ingeroepen van een adviseur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De bijzondere waarden van de Afsluitdijk zijn aan een aantal punten af te lezen.

Strakke, symmetrische lijnen
Een van de meest kenmerkende aspecten van de Afsluitdijk is zijn strakke, symmetrische uiterlijk. De dijk scheidt IJsselmeer en Waddenzee met één rechte, ononderbroken lijn. Verbeteringen aan de dijk moeten dit karakteristieke beeld in stand houden.

Rekening houden met monumenten op de dijk
Bij ontwikkelingen aan de Afsluitdijk werd al rekening gehouden met erfgoed. Bij een wegverbreding kwam bijvoorbeeld het bekende standbeeld van Lely op de middenberm te staan. Het beeld is verplaatst om het te kunnen behouden.

Rol van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil een proactieve rol hebben aan het begin van verbeterprojecten. Bij de ambitie om de Afsluitdijk waterveilig te maken, moet cultuurhistorie integraal worden meegenomen. Het streven is ‘behoud door ontwikkeling’.

Monumentale objecten op, aan en bij de dijk
Op de dijk zelf staan een aantal objecten die bijzondere waarde hebben. Denk aan de Stevin- en Lorentzsluizen, die in de Afsluitdijk zijn gebouwd om scheepvaartverkeer door te laten. Maar ook het bekende standbeeld van Cornelis Lely en de kazematten aan weerszijden van de dijk.

Illustratie van Nederlandse strijd tegen het water
De Afsluitdijk is één van de grootste waterstaatkundige werken in de Nederlandse strijd tegen het water. De beleving van de robuuste rechtlijnige dijk tussen IJsselmeer en Waddenzee is uniek.