Naar inhoud

Effectmeting windturbines bij Kinderdijk

Hollandser kan bijna niet

Wie aan Kinderdijk denkt, denkt aan molens. En wie aan molens denkt, denkt aan Holland. Kinderdijk is dan ook hét historische icoon van Nederlands waterbeheer. Al sinds 1740 zorgen de molens voor droge voeten in de Alblasserwaard. Vele buitenlandse toeristen bezoeken jaarlijks dit weidse molenlandschap.

20 molens beschermden tegen het water

In de periode 1738-1740 zijn de 16 boezemmolens gebouwd, in twee rijen. Drie andere van de 19 overgebleven molens zijn in een andere periode gebouwd. Het waren oorspronkelijk twintig molens. Eentje is er echter afgebroken in de tweede helft 20ste eeuw. De molens zorgen samen voor een getrapte bemaling van de polders in de Alblasserwaard.

Beeld: Michielverbeek, CC BY-SA 4.0

Plaquette stoomgemaal bestuur en hoofd ingelanden Kinderdijk 1868

Twee stoomgemalen bieden molens hulp

Twee stoomgemalen boden vanaf 1868 hulp aan de molens. In 1924 werd het overgebleven stoomgemaal (Wisboomgemaal) omgebouwd tot elektrisch gemaal. In 1954 kwam er een tweede elektrisch gemaal. Momenteel zijn er twee grote moderne gemalen actief: het J.U. Smitgemaal uit 1972 en De Overwaard of i.r. G.N. Kokgemaal uit 1995. De laatste het grote gebouw met de zichtbare vijzels.

Kinderdijk bij ondergaande zon

Kroonjuweel van Nederlands erfgoed

Het molencomplex Kinderdijk-Elshout in de Alblasserwaard is sinds 1997 werelderfgoed en is daarmee een van de tien kroonjuwelen van het Nederlands erfgoed. De unieke en onvervangbare waarde (Outstanding Universal Value, OUV) bestaat uit: de 19 molens, die samen met de gemalen, boezems, het omliggende polderlandschap, de gemalen, sloten en sluizen een functionerende ‘watermachine’ vormen.

Beeld: Gil.cavalcanti, CC BY-SA 3.0

Toeristen op de Kinderdijk

Toeristen zijn dol op de molens

Jaarlijks trekken de molens van Kinderdijk honderdduizenden bezoekers. En dit aantal neemt toe. Naar schatting komt zo'n 80 procent van de toeristen uit het buitenland. Dergelijke cijfers gelden ook voor Zaanse Schans en de Keukenhof. Dergelijke Nederlandse attracties doet het internationaal dus goed en de molens dragen daar flink aan bij.

zicht over de dijk, entree van de Kinderdijk

Bezoekers: welkom!

De huidige inrichting van het ontvangstgebied is niet afgestemd op de grote hoeveelheden bezoekers. Toeristen kunnen in Kinderdijk hun weg moeilijk vinden, parkeren is lastig en er zijn geen goede voorzieningen. Recentelijk zijn stappen gezet naar een ‘Werelderfgoed-waardige’ entreezone, inclusief bezoekerscentrum.

Beeld: Baykedevries, CC BY-SA 4.0