Naar inhoud

Een boost voor naoorlogse winkelstrips

Zoektocht nieuwe rol winkelstrips in wijk

Ze staan bij iedereen op het netvlies, de kleine winkelstrips in naoorlogse wijken met een bakker, slager, groenteboer en tabakswinkel. Het probleem is dat ze niet goed meer functioneren. Veel panden staan leeg en het zijn plekken van verloedering, terwijl ze oorspronkelijk een belangrijke (ontmoetings)functie hadden. Vandaar de vraag hoe de winkelstrips een boost kunnen krijgen waarbij tegelijkertijd de oorspronkelijke wijkgedachte nieuw leven in wordt geblazen.

Veel winkels aan het Herderplein in Utrecht, uit de wederopbouwperiode, hebben te maken met leegstand. (Foto: ©RCE)
Veel winkels aan het Herderplein in Utrecht, uit de wederopbouwperiode, hebben te maken met leegstand. (Foto: ©RCE)

De (winkel)tijden zijn veranderd

De kleine winkelstrips in de wederopbouwwijken vind je vaak in de 'plint' van flats of als aparte blokjes middenin de wijk. Ze zijn ontstaan vanuit het concept van de wijkgedachte: de belangrijkste voorzieningen moeten zich op loopafstand van de bewoners bevinden. En dan gaat het om de belangrijkste levensbehoeften. Door het veranderen van de samenleving, onder andere door de komst van grote supermarkten en webwinkels, voldoen de winkelstrips niet meer aan de eisen van deze tijd.

Fysieke transformatie én herprogrammering

Welke toekomst is er voor de winkelstrips weggelegd als de winkeliers het niet langer redden? En hoe is die oude wijkgedachte, met winkels op loopafstand en als ontmoetingsplaats voor de wijk, te vertalen naar levensvatbare, eigentijdse initiatieven? Dus niet alleen een fysieke transformatie, maar ook een nieuwe programmering die positieve effecten heeft op de hele wijk. Rondom dit maatschappelijke vraagstuk is een prijsvraag bedacht met concrete oplossingen als doel.

Contact

profielfoto van Eva StegmeijerEva Stegmeijer

Adviseur Landschap

e.stegmeijer@cultureelerfgoed.nl 033-4217254