Naar inhoud

Een boost voor naoorlogse winkelstrips

Ideeënprijsvraag voor kansrijke concepten

In het voorjaar van 2015 schreef de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een prijsvraag uit voor innovatieve, kansrijke concepten voor winkelstrips in wederopbouwwijken. Hierbij zou de oorspronkelijke gedachte achter de opzet van deze wijken een invulling moeten krijgen die past bij onze tijd. Dit was aan de ene kant een herbestemmingsvraagstuk. En aan de andere kant een zoektocht naar een nieuwe rol van deze naoorlogse winkelstrips in de wijk als geheel.

Van de genomineerde inzendingen zijn panelen gemaakt die een reizende expositie vormen. (Foto ©RCE)
Van de genomineerde inzendingen zijn panelen gemaakt die een reizende expositie vormen. (Foto ©RCE)

Posterpresentatie en pitches

De prijsvraag leverde 94 inzendingen op. De jury beoordeelde de inzendingen op sociaal-culturele en ruimtelijke aspecten, de procesmatige kant en de economische kant van de oplossingen. De beste 15 inzenders is gevraagd hun idee in de tweede ronde nader uit te werken. Op de prijsuitreiking op 19 juni 2015 in De Doelen in Rotterdam, tijdens een symposium over de winkelstrip, presenteerden zij met posterpresentatie en pitches hun ideeën. Daarna zijn de drie prijswinnaars bekendgemaakt. (zie Winkelstrips in beeld voor de prijswinnende concepten)

Multifunctionaliteit troef

De meeste ingezonden concepten maakten van de winkelstrip een multifunctionele locatie. Daarbij ging het dan om combinaties van sociale, culturele of commerciële functies. Dit resulteerde in plannen met een centrale rol voor educatie, zorg, zzp’ers, ontmoetingsplekken en beginners op de arbeidsmarkt. Naast een herprogrammering ondergingen de voor- én achterzijdes van de panden dikwijls een metamorfose. Bij alle plannen was het revitaliseren van de wijkgedachte steeds het uitgangspunt.

Expositie gratis te leen

De inzendingen van de 15 finalisten zijn verwerkt tot posterpanelen. In totaal zijn er 49 panelen: drie algemene panelen, drie per inzending (3x15) en één paneel met de eervolle vermelding. De verzameling is via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als expositie te leen. De panelen worden gratis geplaatst, inclusief transport. Geschikte gelegenheden zijn bijvoorbeeld bijeenkomsten waar belanghebbenden, zoals woningcorporatie, gemeente en lokale organisaties, zich buigen over de toekomst van een winkelstrip. Inmiddels is de reizende expositie op diverse locaties in Nederland te zien geweest.

“De prijsvraag leverde inspiratie en nieuwe inzichten in overvloed.”

Rob Soeterboek, INretail

Contact

profielfoto van Eva StegmeijerEva Stegmeijer

Adviseur Landschap

e.stegmeijer@cultureelerfgoed.nl 033-4217254