Naar inhoud

Coöperatie pakt onderhoud houtsingels Westerkwartier op

Resultaat: centrale coördinatie en meer inzicht

Een gebied dat zijn bijzondere elementen wil behouden, doet er goed aan om de coördinatie neer te leggen op een centrale plek. Dat is een van de belangrijkste lessen uit de aanpak van het onderhoud van de houtsingels in het Zuidelijk Westerkwartier. Hoe pak je dit nu aan?

De biomassacentrale in Marum, waarmee die gemeente onder meer een zwembad verwarmt.
De coöperatie verkoopt houtsnippers aan de biomassacentrale in Marum. De gemeente verwarmt hiermee onder meer een zwembad. Beeld: Gemeente Marum

Bij boeren op werkbezoek

Omslachtige subsidieregelingen hebben de animo voor een onderhoudsplan bij veel boeren in het Westerkwartier verminderd. Om toch zo veel mogelijk boeren bij de gebiedscoöperatie te betrekken, gaan vertegenwoordigers van de coöperatie bij boeren op werkbezoek.

In rondetafelgesprekken gaan ze in op de reden voor de coöperatie en wat de voordelen voor de boer zullen zijn. Zo hopen ze nog meer boeren te kunnen vertegenwoordigen, en dus meer houtsingels te kunnen behouden.

Praktische voordelen van een beheersplan

Ieder onderhoudsplan heeft invulling nodig. In het Westerkwartier beantwoordde men drie vragen:

  • Wat is de meest praktische aanpak voor de gebiedscoöperatie?
  • Welke strategie houdt het landschap mooi?
  • Welke strategie sluit aan op aanpak van vroeger eeuwen, en laat de houtsingels het meeste tot hun recht komen?

Resultaten meten

Het is belangrijk om de resultaten van de beheerstrategie te meten. Dat levert bevestiging van de juistheid van de aanpak, maar ook bewijs richting de subsidieverstrekkers (provincie en Europese Unie) dat het geld goed wordt besteed. Metingen brengen de gevolgen van het beheerplan voor de ecologie van het landschap in kaart. Brengt het onderhoud diersoorten terug? Of schieten er nieuwe soorten flora en fauna op in het houtsingellandschap? Hoe unieker de ecologie, hoe standvastiger de subsidie.

Contact

Henk BaasHenk Baas

Programmaleider Levend Landschap

h.baas@cultureelerfgoed.nl 033-4217670