Naar inhoud

De rol van erfgoed in krimpregio’s

Krimpgebieden in beeld

Krimp kan een behoorlijke deuk toebrengen aan de eigenwaarde van de bewoners van het gebied. Een wijk of gebied waar niemand wil wonen, waaruit iedereen wegtrekt – daar is natuurlijk niemand blij mee! Zeker niet als die wijk of dat gebied ook nog begint te verloederen. In zulke gebieden is een goede strategie nodig om bewoners weer trots te maken op hun buurt en om de buurt interessant en leefbaar te houden. Erfgoed kan hierin een rol spelen.

Gebouw in Bauhausstijl

Bauhaus trekt toeristen

In Duitsland heeft Dessau het goed bekeken. Deze stad, ooit vestingplaats van de beroemde Bauhaus-school, verloor tussen 1990 en 2010 bijna een kwart van haar bewoners. Nu zet het zijn verleden als Bauhaus-centrum in om toeristen te trekken. De gebouwen die destijds door de Bauhaus-ontwerpers zijn neergezet, zijn het visitekaartje van de stad geworden. Een aantal ervan staan zelfs op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Industrieel erfgoed in Dessau, Duitsland. Bron: Jens Gloger

Industrieel erfgoed blijkt een stimulans voor creatievelingen

Industrieel erfgoed leent zich bijzonder goed als voedingsbodem. In 1989 kwam er een einde aan de bruinkoolwinning in Ferropolis (Dessau, Duitsland). De stad wilde de achtergelaten mijnbouwinstallaties onder water zetten, maar Bauhaus-studenten staken daar een stokje voor. Nu geven de oude machines en gebouwen een imponerend thuis voor creatieve activiteiten en ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie.
Beeld: Jens Gloger

Saint-Yrieix-la-Perche, Frankrijk. Bron: Wikimedia Commons, MarieSY

Saint-Yrieix-la-Perche belooft de beste omweg

Het oude stadje Saint-Yrieix-la-Perche in het zuidelijk midden van Frankrijk adverteert zichzelf als een van de beste routes van de gebaande toeristische paden. Wie mee wil genieten van de verschillende culturele festivals, de oude kapittelkerk wil bekijken, of wil weten waar het madeleine-koekje vandaan komt, kan hier zijn hart ophalen. Ondanks de krimp in het gebied trekt het stadje daarmee jaarlijks 20.000 toeristen.
Beeld: Wikimedia Commons, MarieSY