Naar inhoud

Brede alliantie voor Romeinse Limes

Alle neuzen dezelfde kant op

De Limes is het grootste archeologische monument van Europa. De oude Romeinse rijksgrens loopt van Engeland tot diep in Oost-Europa. Nederland wil ook de ‘eigen’ Limes op de werelderfgoedlijst. Een eenduidige omgang met de archeologische Limes-vindplaatsen is goed voor brede betrokkenheid én toerisme.

Delen van de oude Romeinse rijksgrens zijn al Werelderfgoed, zoals Hadrian’s Wall (de Muur van Hadrianus) in Engeland. By Velella, via Wikimedia Commons.

Aansluiting zoeken

Delen van de oude Romeinse rijksgrens in Engeland, Schotland en Duitsland hebben al de werelderfgoedstatus. Bijvoorbeeld de Muur van Hadrianus in Engeland en de Limesstraat in het zuiden van Duitsland. Deze zijn onderdeel van het werelderfgoed ‘Frontiers of the Roman Empire’. In 2011 is de ‘Nederlandse’ Limes op de voorlopige lijst werelderfgoed geplaatst. Daarna is het idee ontstaan om samen met Duitsland de Nedergermaanse Limes voor te dragen. De Nederlandse en een deel van de Duitse Limes vormden in de Romeinse tijd de Romeinse Provincie Germania Inferior (Neder-Germanië). Een logische stap, want dit beschermt meteen een groter en aaneengesloten deel van de Limes.

Eenduidig plan

Om werelderfgoedorganisatie UNESCO te overtuigen moet het nominatiedossier een eenduidig plan bevatten voor de bescherming, beleving en benutting van de oude Romeinse grens. De noodzaak dat verschillende partijen hun beleid rond de Limes nauw op elkaar afstemmen, biedt uiteenlopende kansen.

"De werelderfgoednominatie leidt tot samenwerking en biedt nog meer kansen voor de ontwikkeling van toerisme, door de overblijfselen van onze geschiedenis toegankelijker te maken."

Contact

profielfoto van Cees van RooijenCees van Rooijen

Adviseur Cultuurlandschap en Archeologie

c.van.rooijen@cultureelerfgoed.nl 033-4217274