Naar inhoud

Auto-imperium ingepakt

Jongeriuscomplex in beeld

Tegenwoordig is Villa Jongerius het bekendste monument van het Jongeriuscomplex. Vroeger was het kantoor echter de blikvanger. Het kwam ook enkele jaren eerder dan de villa gereed, in 1936. Het gebouw is beschermd als rijksmonument, als zeldzaam Nederlands exemplaar van een fabriekskantoor voor de vervoersindustrie en is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een fabriekskantoor in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid met (oorspronkelijk) art-deco decoratie.

Archieffoto van de voorzijde van het Jongerius Kantoor

Lichttorens

Het fabriekskantoor bestaat uit twee bouwlagen en is opgetrokken uit beton met stalen vensters. De vensters, oorspronkelijk rood geschilderd, zijn als horizontale stroken in de gevels geplaatst. De ingangspartij zit centraal in het midden onder een luifel. Een pergola verbindt het kantoor met de villa. Onderdeel van de restauratie was de reconstructie van de twee lichttorens op de hoeken van het complex. Archiefbeeld: Stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex

Glas-in-loodraam in het trappenhuis

Glas-in-loodraam

Onderdeel van het project was de restauratie van de naar ontwerp van glazenier Willem Mengelberg glas-in-loodpanelen van vijf bij zeven meter. Het glas-in-loodraam in het kantoor is geschonken door het personeel bij het jubileum in 1939 en bevat zestig panelen met taferelen uit het leven van Jan Jongerius. Foto: BLAUW architecten

luchtbeeld van de locatie uit Google Maps

Gebiedsontwikkeling

In de jaren vijftig werd het fabrieksterrein overgenomen door het Ministerie van Defensie. Na de bouw van de Kromhout Kazerne vertrok Defensie en kwam het complex leeg te staan. In 2014 werd de grond verkocht aan de gemeente Utrecht, die inmiddels een nieuwe stadswijk op het terrein ontwikkelt, met het Jongeriuscomplex als prominent visitekaartje. Naar verwachting nemen de eerste bewoners in 2020 hier hun intrek. Beeld: Google Maps

doorsneden met schematische weergave van de duurzaamheidsmaatregelen

Duurzaamheidsmaatregelen

Door spanningsverschillen tussen staal en metselwerk ontstaat scheurvorming in de bepleistering en vergaande corrosie van het staal. Daarom is ervoor gekozen om de constructie te conserveren door de gehele gevel te isoleren en het originele gevelbeeld te reconstrueren. Op het dak liggen 120 pv-panelen. Door de hoge dakrand worden de panelen uit het zicht onttrokken. Daarbij staat een elektrische cv-ketel in de kelder om bij te schakelen bij erg koud weer; het complex is volledig van het gas af. Beeld: BLAUW architecten

Voorgevel van Villa Jongerius

Villa Jongerius

De net gerestaureerde Villa Jongerius in 2013 met op de achtergrond het toen nog verpauperde kantoorgebouw. Beeld: Het Utrechts Archief